om nærvær

(intervjuet av Nadja Pass til dette Nærværsprosjektet)

Kære Hanne Hvattum

Inspireret af Tor Nørretranders’ nye bog Vær Nær stiller jeg for tiden alle mulige interessante mennesker de samme tre spørgsmål om nærvær. Vi to mødtes en gang, da du skulle interviewe mig til et norsk magasin om Borgerlyst, Collaborative Consumption og alt dét, Tor og Søren Hermansen kalder “Fælledskaber”. Og allerede dengang slog det mig, hvor nærværende en interviewer, du var – og siden har vi haft nogle meget intense walk&talks, hvor jeg virkelig har sat pris på netop dit nærvær. Så derfor spørger jeg dig nu:

Hvad betyder nærvær for dig?

Hanne Hvattum: “Nærvær handler om å gi slipp på alle mine forestillinger om hvordan noe er eller burde være – og tørre å være fullstendig tilstede med det som finnes i nået. Uansett hvordan det føles. Det handler om å lytte, ikke bare med ørene, men med hele mitt vesen. Det handler om å åpne meg for det pulserende livet som hele tiden er til stede – og om å gjøre meg tilgjengelig for kreativiteten, spontaniteten og mulighetene som finnes akkurat her, akkurat nå.”

Hvad er den største udfordring for nærværet anno 2013?

Hanne Hvattum: “På et tidspunkt gikk det opp for meg at jeg helt automatisk sjekket facebook på telefonen hver gang jeg ventet på grønt lys på sykkelturen igjennom byen, og da innså jeg at jeg hadde en og annen vane som skulle endres hvis jeg mente alvor med at jeg gjerne ville være mer nærværende. Slutt med å ta mobilen opp av lomma mens jeg sykler. Slutt med å sende SMS-er mens jeg trener. Slutt med å sjekke mail mens jeg spiser mens jeg snakker i telefonen mens jeg støvsuger.
Teknologien gjør oss i stand til å multitaske – men multitasking og nærvær henger ikke sammen. Det betyr ikke at teknologien per definisjon står i veien for nærværet – den åpner jo også opp for nye og fantastiske måter å være nærværende på – men vi har selv ansvar for at vi ikke bruker teknologien til å flykte fra øyeblikket. Jeg øver meg konstant i å sykle når jeg sykler, lese når jeg leser og spise når jeg spiser. Én ting av gangen er det nye sort.”

Hvilken forandring ville kunne skabe mere nærvær i din hverdag?

Hanne Hvattum: “Man kan sikkert finne alle mulige teknikker og metoder og apps og strategier som kan gjøre det lettere å huske å være nærværende, men jeg tror ikke på hurtige løsninger når det kommer til nærvær. Det handler ikke om å bli litt mindre stresset eller få litt mer kvalitetstid med kjæresten eller om å bruke ti minutter på å spise en rosin. Jeg tror at det å være nærværende er langt mere dybdegående, langt mer utfordrende og langt mere radikalt enn som så.
Det handler om å øve seg. Hver dag. Hele tiden. Trene opp evnen til å oppdage at man i tankene befinner seg i fortiden eller i fremtiden – og så finne veien tilbake til øyeblikket ved å koble seg på nået gjennom sansene. Det er beinhardt arbeid – man skal hele tiden være oppmerksom på hvor tankene er hen, og hente seg inn igjen når man glir ut av øyeblikket, og det er til tider vanvittig frustrerende å oppleve hvor dårlig man er til å være tilstede. Men øvelse gjør mester. Og belønningen kommer i små glimt, som når man plutselig en dag innser at man er fullkomment tilstede i solnedgangen over Dronning Louises bro.”